Brommobiel regels, het zijn er niet heel veel, maar het is wellicht wel handig om ze door te nemen voordat je een brommobiel gaat kopen. Leestijd +/- 4 minuten.
Hoe snel kan en mag een brommobiel?
Een brommobiel kan maximaal 45 kilometer per uur rijden, net als een bromfiets of bromscooter. Nu zijn de regels qua snelheid niet anders dan voor bromscooters en bromfietsen. Je mag namelijk harder rijden dan op de plek is toegestaan. Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 40km per uur. Binnen de bebouwde kom is de snelheid 30km per uur.
Is een helm dragen verplicht met een bromauto?
Nee, in tegenstelling tot de bromfiets of bromscooter, hoef je bij een bromauto of brommobiel geen helm te dragen. In plaats daarvan ben je verplicht een gordel te dragen. Een helm op in de auto is dus niet nodig.
Mag je een bromauto overal parkeren?
Nee, je mag met een bromauto niet overal parkeren. Je moet net als een normale auto een parkeerplek zoeken, en indien de situatie dat vereist ook een parkeerkaartje kopen of een blauwe kaart gebruiken. Het grote voordeel van een bromauto/brommobiel is dat je ook in de kleinste parkeerplekken past, dus lang zoeken naar een geschikte plek zal niet hoeven. Tegenwoordig zijn er steeds meer bromauto’s die voorzien zijn van een achteruitrijcamera waardoor achteruit inparkeren echt kinderspel wordt.
Hoe zit het met de overige verkeersregel? Zijn er uitzonderingen voor een brommobiel?
Voor de brommobiel zijn er geen uitzonderingen als het gaat om verkeersregels. De brommobiel is immers geen gehandicaptenvoertuig. Het is een brommer/bromfiets in een gesloten constructie. Je zult je dus aan de normale verkeersregels moeten houden. Alle verkeersborden die gelden voor brommers, gelden ook voor brommobielen. Wel moet je je als een auto gedragen op de weg. Dit betekent dat je in het midden van de rijbaan moet rijden, en niet mag stilstaan op een zebrapad.
Heb ik een speciaal brommobielen rijbewijs nodig?
Een speciaal brommobiel rijbewijs is er niet. Zodra je 16 jaar bent, en in het bezit bent van een brommer/scooter rijbewijs (AM) dan mag je al in de auto stappen en de weg op. Hier kun je meer lezen over het rijbewijs.